Muistathan käydä kommentoimassa tai jättämässä jonkun merkin itsestäsi kun vierailet blogissamme!

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Mestariunelmia

Sain uutta ideaa ja intoa Pirkon treenaamiseen, kun tilasen Leinosen Janitalta Pennusta mestariksi agility DVD:n. DVD:llä käydään läpi kuinka pennulle tai aloittelevalle koiralle voidaan opettaa esteet ja ohjaustekniikoita. DVD antoi mulle kovasti lisää ajatusta Pirkon agilityn kouluttamiseen. Ehkä ongelmana mulla olikin ollut se, että on tahto opettaa asiat kunnolla ja ajatuksen kanssa, mutta se ajatus vaan ei ollut selkiytynyt vielä.

Maanantaina oltiin pitkästä aikaa Pirkon kanssa treenaamassa ihan omassa ryhmässä ja tällä kertaa treenailtiin mm.
- Startteja; Pirkko odotti istuen tai seisten, jokatapauksessa Maijan avustetamana ekan esteen takana. Paljon kehuja ja namia rauhassa odottamisesta. Välillä suoritettiin esteet kummaltakin puolelta yhden tai kahden aidan takaa kutsuttuna (rimat siis luonnollisesti vielä maassa).
- Pujottelua; Kuudella kepillä, verkkokujalla, namilautanen odottamassa viimeisen kepin luona, Saana avustamassa ja huolehtimassa, ettei Pirkko saa namia, jos juoksee pujottelun ohi. Hyvää treeniä pujottelun aloittamiseen, kun en kuitenkaan liikaa itse ohjannut sitä suoraan ekaan väliin, vaan Pirkon piti itse tajuta ja tehdä valinta, että menee pujottelun kautta namille, koska ohi juoksemalla ei saa palkaa.
- Pussia; Pussia otettiin nyt ekaa kertaa, Maija piti pussikangasta ylhäällä, Saana piti Pirkkoa ja minä ohjasin / houkuteltin läpi namin tai lelun kanssa. Hienosti Pirkko meni täysillä läpi.
- Puomin alastuloa; Tällä kertaa laitettiin puomin alastulo penkin päältä laskeutumaan, jotta se oli vielä huomattavasti matalampana. Namilautanen alas maahan sellaiselle etäisyydelle, että namille pysähtyessä etutassut maassa, takatassut kontaktilla. Namin syötyä käskyllä pois. Tähänkin Pirkko oli niin innostunut, että juoksi aina uudestaan kontaktille ennen kun kerkesin asíaan paljoo reagoida.
Lisäksi treenailtiin sivussa lelulla sylikäännöstä ja poispäinkääntöä :)

Kotona ollaan alotettu kosketusalustan treenaaminen ja sitä ikuisuusprojektia, eli istumisen saamista käskyn alle.. kumman nihkeesti onnistuu tuo istuminen. Taitaa olla mulla hieman ajoituksessa pulmia. Pitäis ehkä unohtaa se istuminen hetkeksi ja aloittaa vaikka maahanmenon treenaus.

Kauneuskisat

Osallistuttiin Pirkon kanssa ensimmäiseen näyttelyymme 13.6. heeler-leirillä. Kyseessä siis epävirallinen näyttely, jossa pikkupentuluokka. Kehään lähdettiin hyvin vähäisellä treenillä, joten hieman jännittynein mielin. Ja toisaalta, olihan minun edellisestä näyttelykehässä käynnistä kertynyt jo suunnilleen kolme vuotta (jos en ihan väärin muista). Homma sujui kuitenkin yllättävän hyvin ja pikkuneiti esiintyi oikeen mallikkaasti. Tuomarina Susanne Nilsson, joka arvioin meidän Pitkä-Inkerin seuraavalla tavalla:

5 månads tikvalp. Charmikt uttryck. Mjuka öron. Mörka vackra ögon. Vackert teckning i huvudet. Korreckt bett. Något lång i kroppen. Långt låndparti(?). Välvinklad kram och bak. Bra ben och tassar. Hat tumtecken. Mjuk och Vågig päls. Rör sig för åldern. Uttmärkt temperament. Välvisad.

Tuloksena alle 7kk narttupentujen 4.

Lisäksi leirillä oli kivaa nähdä Pirkon perhettä kun samaan paikkaan olivat saapuneet myös Pirkon isä Dusty, äiti Tara sekä siskot Devi ja Miina. Siskokset pääsi ottamaan mittaa toisistaan. Vaikka Pirkolla mittaa riittää, niin kolmanneksi Pirkko kyllä jäi niin näyttelykehässä kuin paineissakin. Oikeestaan mulle passas oikeen hyvin kattella kuinka pehmo Pirkko oikeestaan olikaan, eikä haitannu tippaakaan, että siskot seiso kokoajan niskan päällä..


vasemmanpuolilmmaisesta hännänpäästä oikeanpuolimmaiseen siskokset Pirkko-Inkeri, Miina ja Devi


vasemmanpuolimmaisesta nenänpäästä oikeanpuolimmaiseen äiti Tara, isä Dusty ja tytär Pirkko-Inkeri


vasemmanpuolimmaisesta hännänpäästä oikeanpuolimmaiseen siskokset Devi, Pirkko-Inkeri ja Miina

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Kisat Nokialla, treeniä, talkoilua ja lisää treeniä

Nyt jos joskus on ollut jakso, jolloin agility tuntuu vievän kaiken vapaa ajan ja vähän ylikin. Tämän viikon saldo on ma: Pirkon treenit, ti: kisoissa talkoissa, ke: kisoissa talkoissa, to: kisoissa tursitina koko lauman kanssa, pe: ei agilitya (!), la: Niilo ja Kerttu treeneissäja huomenna su: Kerttu ja Niilo treeneissä. No onneks on ollut ihan kivaa, eikä ole tuskastuttanut kovin paljoa.. Parasta antia on tietenkin treenaaminen. Tämän viikonlopun treenit on ollut todella antoisat, kiitos siitä Kirveskoseken Minnalle, joka opastaa meitä Susan Garretin oppeihin. www.clickerdogs.com

Tämän viikon agilityilyjä edelsi viikonloppuna kisat Nokialla. Molemmat Kerttu ja Niilo oli ilmoitettu kahteen starttiin, mutta Niilon silmäpulmien vuoksi Niilon startit jäi tekemättä. Kertun kanssa ekalla radalla käytiin ihmettelemässä, että mitenkäs se nyt taas olikaan, voiko oudolla kentällä agilitata vai ei? Vastaus tähän jäi epäselväksi, koska intoa ja keskittymistä riitti radalla, mutta paljon meni aikaa miettimiseenkin ja erityisesti aitojen kiertelemiseen.. Tuloksena siis hylly. No ei se mitään, sellaistahan se Kertun kanssa on. Nautitaan niistä hetkistä kun into ja vauhti on kohdillaan! :) Toiselle radalle lähtö oli hieman harkinnan alla, kun Kerttu sai jossain mulle yhä selvittämättömäksi jääneessä paikassa ja hetkessä takareiteensä pistohaavan. Kerttua tarkkailtiin ja tutkittiin itseni, kisojen järjestäjien, paikalla olleen eläinlääkärin ja tuomarin toimesta ja tuomiona oli, että senkus kisaat kun ei tuo tunnu koiraan häiritsevän millään tavalla. Ja niinhän me sitten kisattiinkin. Toiselle radalle Kertun keskittyminen petti alussa, kun oletin sen juoksevan tapansa mukaan täysillä A:lle (lemppariesteitä kun on). Sen sijaan Kerttu siis otti ekan kieltonsa A:lta.Tästä kuitenkin jatkettiin innolla ja vauhdilla matkaa ja seuraava keskittymispulma tuli pujotteluun menossa (myöskin Kertun lemppariesteitä). Pujottelun oikeaan väliin yritettiin pari kertaa, joten siinä kerkes jo tulla toinen ja kolmaskin kielto ja hylly siitä, mutta toki jatkoimme ilolla matkaa maaliin saakka. Loppu sujuikin aika hienosti ja vauhdikkaasti. Tästä radasta jäi tedella hyvä mieli :)

A-kisa (agi), tulos hyl (tuomari Marjo Heino)
B-kisa (agi), tulos hyl (tuomari Marjo Heino)

Pirkonkin kanssa on nyt aloitettu treenaaminen. Treenaaminen on toki kovin pentumaista ja leikinomaista, luonnollisesti :)
Tähän mennessä on opeteltu:
- putkea; täyspitkänä ja mutkallakin
- aitoja; rima maassa, lelun tai namin kanssa lähinnä siivekkeen kiertämistä
- puomin alastuloa; puomin alastulolla etutassut maassa on käyty syömässä lihapullaa, joko niin että olen kaverina siellä istumassa ja Pirkko syö mun kädestä tai namialustalta niin, että seison vieressä
- pujottelua; verkoista tehty kuja, namilla houkutellen, tosin ei tartte hirveesti huokutella kun on niin reipas neiti kyseessä :)
Lisäksi joka kerta kun ollaan kentällä niin harjoitellaan kontaktissa olemista ja luoksetulemista omalla nimellä.